Tips voor een prettige Werksfeer

04
mrt
2020

4 #HACKS VOOR POSITIVITEIT OP HET WERK

#1 VERBETER DE COMMUNICATIE

Niemand houdt van gezeur maar als er echt iets dwarszit spreek je uit. Herken negatieve communicatie, erken het probleem en durf je uit te spreken. Bespreek jouw gevoel met je leidinggevende of nog beter met de desbetreffende persoon. Zorg er voor dat je geen oordeel velt en focus je op jouw eigen gevoelswaarneming. Zo benoem je het probleem op een onbevooroordeelde wijze.

#2 GEEF HET JUISTE AANDACHT

In elk team tref je klagende collega’s en ze kunnen een erg negatieve invloed hebben op de werksfeer. Een team kun je meestal in drie groepen verdelen: klagers, mensen die zich irriteren aan het klagen en de meelopers.

Des te luider de klaagzang van de klagers, des te makkelijker de meelopers zich laten overhalen tot meegaan in het klagen, het zogenaamde besmettingseffect.

Stop daarom zo min mogelijk energie in de klagers, hoe verleidelijk dit ook is.

Richt je juist op de groep meelopers! Ze zijn het makkelijkst over te halen naar de positieve kant, zonder geklaag.

Teamgedrag is ongelooflijk hardnekkig, dus als je het merendeel van het team mee hebt, gaat vaak de rest ook mee.

#3 FOCUS OP SAMENWERKING

Mensen zijn sociale wezens en dus gericht op samenwerking. Dit is evolutionair bepaald, met als doel te kunnen overleven. ‘Overleven’ kun je namelijk niet alleen, daarbij heb je de hulp en gun factor van de ander nodig. Wat is er zinvoller dan je energie te stoppen in de bereidwilligheid tot het bieden van hulp naar de ander toe? Het resultaat is, dat de ander ook net een stapje harder zal zetten voor jou. Niet, het Voor-Wat-Hoort-Wat-principe, maar je oprecht dienstbaar opstellen. Een win-win voor iedereen!

 

#4 (ZELF)VERTROUWEN EN INZET

Stel je eens voor hoe prettig het zal zijn, wanneer je jezelf open en vriendelijk opstelt en daarvoor als bonus, ook vriendelijkheid terug zal krijgen? Geweldloze communicatie, vriendelijk taalgebruik met daarbij een open (lichaams-)houding zal je helpen om een positieve boodschap uit te stralen. Het is een cliché; maar wat je uitzendt, positief of negatief, krijg je terug. Ga daarom uit van de positieve intentie van de ander, ofwel heb Vertrouwen in de ander, functioneer als een team. Wanneer jij deze intentie neerzet, zul je merken dat het zich ook naar jou keert. Een impactvolle wisselwerking is de beloning!

Zie het bovenstaande eens als een training. Net als voor fietsen geldt; als je het elke dag even doet, wordt je er steeds beter in. Daarbij is het belangrijk dat je geduldig bent met jezelf en de ander. Iedereen mag fouten maken, jij ook. Niemand is perfect maar met goede Inzet en Vertrouwen in je collega’s en zeker in jezelf kom je een heel eind!

door Nadine Witteman 20 juni 2020 -Therapeutisch Coach & Trainer 
No Comments

Geef een reactie