Meer Plezier op de Werkvloer

03
mrt
2020

POSITIVITEIT OP DE WERKVLOER

Positiviteit is van essentieel belang voor een goede sfeer op de werkvloer. Helaas is dit bij veel bedrijven niet het geval. Roddelen, klagen en andere negatieve uitingen over en door medewerkers en leidinggevenden komt dan ook veelvuldig voor. Een positieve werksfeer blijkt jammer genoeg niet vanzelfsprekend terwijl het dat wel zou kunnen zijn.

Voordat je vingers gaat wijzen naar je collega’s voor het veroorzaken van een negatieve werksfeer, is het belangrijk om ook eerst naar jezelf te kijken.

Zelfreflectie is essentieel

Door zelfreflectie kom je er soms ook achter dat een negatieve werksfeer voorkomt uit je eigen gedrag. Reflecteer daarom ook goed op de manier waarop je dingen verwoord en hoe je met collega’s omgaat.

Verkeerd gekozen woorden, een strijdvolle omgang met je collega’s kan dan ook voortkomen uit je eigen stress niveau. Je thuissituatie en persoonlijke kwesties zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met je werk. Of je nu wilt of niet, voordat je het door hebt neem je je privé issues mee naar je werk. Het is dus van belang dat je je bewust wordt. Dat begint als eerste bij erkenning..

Er is altijd een Keuze

In onze maatschappij zijn we gewend om veelvuldig te antwoorden dat het ‘goed’ gaat als er gevraagd wordt, ‘Hoe gaat het?’ Het komt vaak voor dat er een verschil zit tussen hoe we ons écht voelen en hoe we denken hoe het gaat. In de basis zijn mensen sociale en gevoelige wezens. Door negatieve en teleurstellende ervaringen heb je jezelf een bepaalde houding aangemeten met het daarbij behorende gedrag. Je kunt je waarschijnlijk voorstellen wat het effect zal zijn op elke andere relatie, hetzij in je privé als professionele leven. Elke interactie wordt dan immers gekleurd d.m.v. je negatieve associaties uit je verleden. In het gunstige geval, dus wanneer je veel positieve ervaringen hebt, wordt elke omgang beïnvloed door een positieve en open houding.

Daarbij is positiviteit een keuze, en niet alleen voorbehouden aan speciaal groepje mensen, en is het misschien juist zelfs een mensenrecht.

Ieder mens heeft een verleden bestaande uit positieve en negatieve ervaringen. Echter, zijn dat slechts ervaringen. Het heeft niets te maken met je wie je bent. Daarnaast heeft Psychologisch onderzoek uitgewezen dat de mens ongeacht waar hij is opgegroeid of woont maar een werkelijke wens heeft; Gelukkig en Waardevol zijn voor zijn medemens!

Wanneer je je eigen negatieve ervaringen los durft te laten, een frisse bril opzet en je dienstbaar durft op te stellen met als doel SAMENWERKING kan er een prettige werksfeer ontstaan waarbij iedereen (op)bloeit en groeit.

Social Investment

Investeer daarom eens niet louter in financieel maar juist sociaal gewin voor de toekomst. Het zijn immers de meest succesvolle bedrijven en hun leiders die dit principe hoog in het vaandel dragen en hebben weten te integreren op de werkvloer.

Hoe cliché ook, een fijne werksfeer begint tenslotte bij jezelf.

door Nadine Witteman.

 

Check deze link voor meer inspirerende informatie

Positiever op de werkvloer

No Comments

Geef een reactie